Gezichts-, lichaams en huidcorrecties

Maagband

De maagband

De maagband is een operatief hulpmiddel bij de behandeling van morbide zwaarlijvigheid. Dit is een vorm van ongezond overgewicht. Die is in feite van een aantal factoren afhankelijk, maar in grote lijnen kunnen we stellen dat sprake is van morbide zwaarlijvigheid als:
iemand ten minste twee keer zo veel weegt als zijn of haar ideale gewicht;
iemand ten minste 45 kilo meer weegt dan zijn of haar ideale gewicht.
Voor het berekenen van de precieze mate van overgewicht bestaat de Body Mass Index (BMI) (lichaamsmassa index). Hierin spelen zowel iemands gewicht als zijn of haar lengte een rol om de meting te berekenen.

We spreken van “morbide” zwaarlijvigheid omdat dit soort overgewicht de vermoedelijke levensverwachting aanzienlijk verkort. Bovendien wordt het geassocieerd met een verhoogd risico voor het ontwikkelen van aandoeningen of ziekten zoals:

 • diabetes
 • hoge bloeddruk
 • gewrichtsaandoeningen
 • galstenen
 • herseninfarct
 • hart- en vaatziekten
 • psychosociale problemen.

Door genoeg af te vallen kan iemands levensverwachting toenemen. Het risico voor het ontwikkelen van deze aandoeningen of ziekten neemt dan af en de kwaliteit van leven verbetert.

Hoe kunt u afvallen?

Niet-operatief:
Veel mensen die ongezond zwaarlijvig zijn, hebben zonder succes geprobeerd om af te vallen. De markt wordt overspoeld met allerlei soorten diëten om dit te bereiken en met kuren en producten die succes adverteren. Maar een groot aantal studies toont aan dat diëten en middeltjes om af te vallen vrijwel nooit tot langdurig succes leiden. In werkelijkheid komen mensen die een dieet hebben geprobeerd, na afloop meer aan dan dat ze zijn afgevallen.

Operatief:
Als u diëten, kuren, tabletten of medicijnen hebt gebruikt en daarmee niet hebt kunnen afvallen of een gezond gewicht handhaven, is een operatie misschien een optie. Het gaat dan om een ingreep die de hoeveelheid voeding vermindert die je maag kan bevatten. Dit reduceert de eetlust. Het LAP-BAND® systeem is een nieuwe operatieve methode hiervoor.

Het LAP-BAND® verstelbare maagbandsysteem

Het woord LAP-BAND® is de afgekorte combinatie van twee woorden (LAP van laparoscopisch en BAND van maagband). De band komt om het bovenste deel van de maag, waardoor hij deze in tweeën deelt. De kleine, bovenste maagzak kan maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten. De rest van de maag ligt onder de band. De twee delen zijn met elkaar verbonden door de kleine opening die de band maakt. Doordat die opening klein is, duurt het langer voordat het voedsel uit de bovenste maagzak loopt. U houdt dus langer een vol gevoel.

Een van de grote voordelen van het LAP-BAND® systeem is dat de bandopening verstelbaar is. Het binnenoppervlak van de band bevat een ballon. Die is door een slangetje verbonden met een reservoir dat tijdens de operatie onder de huid in de buik is geplaatst. Na de operatie kan de chirurg de bandopening groter of kleiner maken. Hij doet dit door met een fijne naald door de huid heen in het reservoir te prikken en vloeistof toe te voegen of af te zuigen waarmee hij de ballon vult of leegt. Op deze manier kan hij de opening (in medische termen een stoma) variëren. Dit maakt de LAP-BAND® tot een unieke operatieve behandeling, omdat de stoma kan worden vergroot of verkleind zonder een extra operatie.

De methode met het LAP-BAND® systeem is

 1. Patiëntvriendelijk: van alle operaties om de omvang van de maag te verkleinen is dit de minst invasieve, omdat de operatie gewoonlijk kan worden uitgevoerd met laparoscopie. Dit is een operatietechniek met kleine incisies en lange instrumenten in plaats van één grote incisie. De bandopening van de LAP-BAND® is achteraf zonder operatie aanpasbaar.
 2. Nauwkeurig: het is de enige operatie waarbij de chirurg precies kan bepalen hoe groot de kleine maag moet worden en wat de diameter van de stoma moet zijn.
 3. Verstelbaar: een extra operatie is niet nodig om de diameter van de stoma aan te passen.
 4. Minder traumatisch: de chirurg snijdt niet in de maag, hij niet er niet in of perst hem niet samen.
 5. Geen onherstelbare beschadiging: als om onvoorziene redenen het LAP-BAND® systeem moet worden verwijderd, keert de maag naar alle waarschijnlijkheid terug naar de oorspronkelijke vorm. Hoewel dit niet de bedoeling is, kan de chirurg het LAP-BAND® systeem zonder problemen verwijderen.
 6. Snel: doorgaans verlaten patiënten het ziekenhuis binnen twee tot vier dagen na de operatie.

Hoeveel kun je afvallen met het LAP-BAND® systeem?

Gemiddeld kun je met dit systeem tussen de helft en tweederde van uw overgewicht verliezen. Het is belangrijk om niet te vergeten dat het LAP-BAND® systeem een hulpmiddel is dat u steunt bij het bereiken van blijvende resultaten door uw eetlust te verminderen en uw spijsvertering te verlagen. U moet zelf een actieve rol spelen om de operatie tot een succes te maken. Zelfs met de LAP-BAND moet u voor de rest van uw leven een andere levensstijl en een ander eetpatroon aannemen. Tip: met behulp van een stappenteller kunt u dagelijks bijhouden hoeveel stappen u neemt en zo in de gaten houden of u genoeg  beweegt.

Wie kan in aanmerking komen voor het LAP-BAND® systeem?

Om vast te stellen of het LAP-BAND® systeem geschikt is voor u, hanteren we de volgende criteria:

 • u bent tussen 18 en 60 jaar oud;
 • u weegt twee keer je ideale gewicht of meer of u weegt ten minste 45 kilo meer dan uw ideale gewicht;
 • lijdt aan duidelijke problemen met uw gezondheid die te maken hebben met ernstige zwaarlijvigheid zoals diabetes, gewrichtsaandoeningen, hartklachten of snurken met regelmatige ademhalingsonderbrekingen (slaapapneu);
 • u weegt al meer dan vijf jaar te veel;
 • u hebt serieuze pogingen gedaan, misschien met succes, om af te vallen maar u bent toch weer aangekomen;
 • u lijdt niet aan een andere ziekte die de oorzaak van uw zwaarlijvigheid zou kunnen zijn;
 • u bent bereid drastische veranderingen te maken in uw eetgewoonten en levensstijl en onder controle te blijven van de behandelend specialist;
 • u drinkt niet overmatig alcohol en gebruikt geen “geestverruimende” middelen (drugs).

De rest van uw leven

Ongeacht uw situatie moet u aan al deze acht criteria voldoen om in aanmerking te komen voor het LAP-BAND® systeem. Het kan ook zijn dat de behandelende chirurg zijn eigen criteria met u wil bespreken. Aarzel niet hem daarnaar te vragen.
Bedenk verder dat lichamelijke oefening een net zo belangrijk onderdeel is van uw veranderde levensstijl als een nieuw eetpatroon. Uw dokter kan u verwijzen naar een fysiotherapeut, maar u kunt dit soort hulp natuurlijk ook zelf opzoeken als u dat nodig vindt. Voldoende lichaamsbeweging is niet alleen goed voor uw algehele gezondheid en welzijn, maar helpt ook in uw strijd tegen overgewicht.

Als u psychologische ondersteuning nodig hebt, kunt u dit het best met uw specialist bespreken. Hij kan u dan naar een psycholoog verwijzen.

Privacyproject.nl is ofis taşıma powered by radyo dinle | hafta hafta gebelik