Gezichts-, lichaams en huidcorrecties

Wanneer kiezen voor implantlenzen?

Om voor eens en altijd van de bril af te zijn kun je lenzen dragen maar het is ook mogelijk om dit permanent te doen, zeker wanneer je behandeld wordt voor staar.

Staar

Vlak achter de pupil in het oog zit een ooglens dat helder en doorzichtig is dat door ouderdom steeds minder helder wordt. Hierdoor gaat men waziger zien en kleurlozer. Dit vertroebelen van de lens heet staar.

Uiteraard zijn er meerdere aandoeningen die zorgen voor het vertroebelen van het zicht waaronder meerdere soorten van staar bekend zijn. Dit kan al beginnen bij de geboorte of bij letsel aan het oog.

Het behandelen van staar is inmiddels al heel goed uit te voeren waarbij het totale zichtvermogen wordt hersteld. Bij de behandeling wordt het oog plaatselijk verdoofd met druppels of injectie. Hierna wordt de vertroebelde lens verwijderd en komt er een nieuwe implantlens. Dit is de enige manier waarop staar behandeld kan worden.

Staart wordt per oog behandeld en niet tegelijk, hiervoor moet er een periode van tenminste twee weken tussen zitten.

Implantlens

Nu valt de keuze op welke soort implantlens te gebruiken bij de staaroperatie. Voorheen werd een standaard lens gebruikt als nieuwe implantaat maar tegenwoordig zijn er meerdere soorten lenzen om uit te kiezen. De speciale implantlenzen hebben als doel de mensen minder afhankelijk te laten zijn van een bril.

Torische lenzen

De torische lens helpt bij het corrigeren van de cylindersterkte waardoor de druk van het oog laag blijft en daarmee het zicht verbeteren. Het helpt dan weer niet volledig bij het scherpstellen van het zicht voor mensen die een bril dragen omdat hierbij een scherp zicht ook andere factoren komen kijken.

Trifocale lenzen

De multifocale implantlens (trifocale lens) kan gekozen worden als men, naast het verwijderen van de staar, ook hun gezichtsscherpte en refractie vermogen terug willen hebben. Hierbij wordt zowel het zicht voor veraf als voor dichtbij verbeterd. Op deze manier hoeft men ook geen bril meer te dragen na de behandeling. Helaas is deze lens niet voor iedereen geschikt.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u gecontroleerd na de eerste dag. Na de behandeling moet men zich houden aan voorschriften die worden gegeven door de oogarts.

Er bestaat de mogelijkheid dat er opnieuw vertroebeling ontstaat in de ruimte waar de implantlens is geplaatst. Hierbij gaat het niet om vertroebeling van de lens zelf. Dit effect heet na-staar. Het lijkt op staar maar is het niet. Dit effect treedt pas op maanden tot jaren na de staaroperatie en is zeer goed te behandelen met lasertechniek.

Privacyproject.nl is ofis taşıma powered by radyo dinle | hafta hafta gebelik